суботу, 12 лютого 2011 р.

Поради молоді щодо грошей, боргів та витрат.

Слова приведені нижче, сказані Бенжаміном Франкліном і процитовані Максом Вебером у книзі "Дух капіталізму". Ці слова відображають і моє уявлення про гроші, життя та християнство. Можливо, це не вичерпний перелік істин щодо позичок, боргів та кредитів, але ці думки дуже вірні.


Добавлю від себе лише одне: життя в борг — це одна з великих дурниць, яку може вчинити людина, не просвітлена Словом Божим. Такий спосіб ведення справ позбавляє нас спокою, межує з гріхом і відображає внутрішнє невірство. Якщо це можливо, то живіть без боргів. Якщо треба позичити (є різні обставини) — скористайтеся нижченаведеними порадами.

_____________________________________


Пам’ятай прислів’я: тому, хто вчасно повертає, відкриті гаманці інших. Людина, яка розраховується у точно обумовлений час, завжди може позичити у своїх друзів гроші, які їм на даний час не потрібні.


А це буває дуже вигідно. Поряд зі старанністю і поміркованістю ніщо так не допомагає молодій людиніутвердитись у світі, як пунктуальність і справедливість в усіх справах. Тому не затримуй ніколи позичених грошей ані на годину понад домовлений час, аби гнів твого приятеля не припинив тобі доступу до його гаманця.


Потрібно враховувати також будь-які найнепомітніші людські вчинки, що здатні вплинути на кредит. Слухаючи стукіт твого молотка о п’ятій ранку чи о восьмій вечора, твій кредитор зберігає спокій на півроку; однак досить йому побачити тебе у більярдній чи почути твій голос у шинку в той час, коли ти мав би працювати, як він наступного ж ранку нагадає тобі про борг і вимагатиме повернути гроші тоді, коли їх у тебе не буде.


Окрім усього іншого, акуратність свідчить, що ти пам’ятаєш про свої борги, тобто ти людина не лише пунктуальна, а й чесна, що також збільшує твій кредит.


Остерігайся вважати за свою власність усе те, що ти маєш, і жити відповідним чином. Такою ілюзією тішиться багато хто з людей, які живуть у кредит. Щоб запобігти цьому, веди точний облік своїх витрат і прибутків. Якщо ти не полінуєшся звернути увагу на дрібниці, матимеш гарний результат: ти побачиш, як нікчемні на перший погляд затрати зростають до величезних сум, і виявиш те, що можна було б зберегти раніше і що слід буде зекономити в майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар